4 miljoner fornminnen direkt i din iPhone eller iPad

IT-Bolaget Per & Per presenterar appen Fornminnen. Fornminnen öppnar ett fönster mot det förflutna. Utforska allt från medeltida borgar och bosättningar till 1900-talets betydligt mer väldokumenterade händelser.

Gå på upptäcksfärd i en omgivning som ofta sjöd av aktivitet även för länge sedan. Appen presenterar fornminnen översiktigt på en karta och gör det lätt för dig att ta del av informationen om dem direkt i appen och genom länkar till externa webbplatser. Den låter dig använda enhetens GPS för att navigera, bokmärka fornminnen samt på ett enkelt sätt dela med dig av dina upplevelser via sociala medier.

fornminnen2

Du kan även gå på upptäcksfärd hemifrån soffan. Om du zoomar ut från kartan visar appen var du har sett tidigare. Väck din nyfikenhet. Vad finns lite längre bort? Kan jag hitta vraket efter regalskeppet Kronan? Var finns förlagan till Arns borg? Var sjönk Wasa-skeppet?

Fornminnen delas in i över 20 kategorier

Med en indelning på över 20 kategorier blir utforskandet av fornminnen en spännande och rolig aktivitet. Ikonerna är designade för att du enkelt ska kunna urskilja olika typer av fornminnen åt så du snabbare kan hitta det fornminne du letar efter.

fornminnen_ikoner3 fornminnen7

Bokmärk intressanta fornminnen

För dig som är ute och rör på dig är det bra att känna till att appen håller kvar nedladdade data i två veckor. Något som kommer väl till nytta om du rör dig där det inte finns mobiltäckning eller har en enhet utan inbyggt mobilt bredband.

På iPhone eller iPad med inbyggd gps kan du se din egen position på kartan för att lättare hitta fornminnen i naturen. Du kan också bokmärka dina favoriter för att lätt kunna hitta dem igen.

fornminnen_v2_small

Tack till Riksantikvarieämbetet

Informationen som visas i appen tillhandahålls av Riksantikvarieämbetet via K-Samsök. Informationen som visas är resultatet av ett målmedvetet och uthålligt arbete under lång tid av arkeologer och andra som bidrar med information, och sist men inte minst alla de människor som under årtusenden bebott det vi idag kallar Sverige.